Bir Sayfa Seçin

ÇOCUKLAR İÇİN ASTRONOMİ 

 Bugün ilkokula başlayan çocukların yapacakları mesleklerin %40 henüz icat edilmedi. 20 yüzyıldaki işlerin çoğunluğu 21 yüzyılda olmayacak. Değişen dünya çocukların ayak uydurmaları için sorgulayıcı beyine sahip olmaları gerekiyor. Çocuklarda sorgulamayı arttırmak ve bilime olan merakı geliştirmenin en iyi yöntemlerin başında çocuklara astronomi öğretmektir. Disiplinlerarası bir bilim dalı kimliğine sahip olan astronomi, aslında astrofizik, astrobiyoloji, astrokimya, matematik ve istatistiğin bütün olarak çalıştığı belki de tek daldır.  Öğrencilerin astronomi ve uzay hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir, böylece evrenin birçok harikalar ile geniş bir yer olduğunu anlarlar.

 Eğitim İçeriği

  • Uzayı tanıyalım: galaksiler, yıldızlar, asteroitler, kuyruklu yıldızlar, kara delikler.
  • Güneş sistemi, gezegenler, gezegenlerin uyduları, gezegenlerde atmosfer ve yağmurlar ne şekildedir. Dünya neden dönüyor, yer çekiminin ne olduğu?
  • Dünya dışında yaşam var mıdır?
  • Gökyüzünü izleyelim: Kutup yıldızını ve takım yıldızları (Boğa, koç, akrep vs) nasıl bulurum, Gezegenlerle yıldızları nasıl ayırt ederim?
  • Uzay yolculuğu, astronotlar ne yiyorlar ne giyerler, uzayda gündelik yaşamları. Astronot nasıl olunur?
  • Uzay ile ilgili geleceğin meslekleri nelerdir, Google ve Amazon uzay çalışmaları, gelecekte uzayla ilgili bir meslekte çalışabilir misiniz?
  • Galaksi, insan beyni, solucanlar, deniz kabukları, kum taneleri arasında nasıl bir bağlantı var.
  • Astronomi ile ilgili internet siteleri, astronomi kitapları, astronomi programları (IOS, Android)
  • Çocuklara Astronomiyi Sevdirecek Öneriler
  • Astronomi çocukların yaratıcılıklarını nasıl geliştiriyor?

  LEVENT KARADAĞ

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden 1988’de mezun oldu. 1986 -1990 arasında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi başta olmak üzere birçok özel eğitim kurumunda ‘bilgisayar programlama’ dersleri verdi. Türkiye’nin önde gelen firmalarında Sistem Analisti, Takım Lideri, Proje Yöneticisi, Bilgi Sistemleri Yöneticisi, İş Geliştirme ve Pazarlama Yöneticiliği, Genel Müdürlük görevlerinde bulundu. Karadağ, çok sayıda Üniversitenin “Sektör Danışma Kurulu Üyeliği”nde yer almış. Yıldız Teknik Üniversitesi BÖTE bölümünde yarı zamanlı öğretim görevliliği ve Kadir Has Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak dersler vermiştir.

 

Dört yıl TBD (Türkiye Bilişim Derneği) İstanbul Şube YK başkanlığı yapan Karadağ, 1998-2020 yılları arasında TBD’de yönetim kurullarında görev almıştır.  1998 yılından beri devletin bilişim strateji çalışma gruplarında yer almaktadır. İstanbul Bilişim  Platformu’nun kurucusudur. İlk, orta, lise ve üniversitelerde “Bilişim” ile ilgili 100’den fazla seminer vermiştir.

 

Karadağ, 1988 yılında Türkiye’de ilk kez 6.sınıf öğrencilerine kodlama anlatmıştır. Yaklaşık 6 yıldır, çocuklara yönelik kodlama, robotik programlama, yapay zeka, oyun geliştirme eğitimleri ve projeleri yapmaktadır.