Bir Sayfa Seçin
2_1İnternetin yeniden şekillendirdiği dünyada yıllarca oluşturduğunuz kurumsal ve kişisel itibar, geceleyin uykunuzda beş dakika içinde yok olabilir. “İtibar oluşturmak yaklaşık 20 yıl sürer ama onu yerle bir etmek beş dakikanızı bile almaz”. Warren Buffett Hackerler geçtiğimiz yıllarda Hollywood’a gerçekten bir darbe vurdular. Aralarında Rihanna, Selana Gomez gibi pek çok ünlünün tüm özel fotoğraflarını internete sızdırdı.  Türkiye, siber saldırılara en çok uğrayan beş ülke arasında yer alıyor. Devlet ve kişi olarak siber güvenlik konusunda çok yetersiz olduğumuz için her an her türlü bilgilerimiz (cep telefonumuzdaki resim, video vs. bilgisayarımızda veya e-posta kutumuzda bulunan bilgiler) çalınabilir.

Geçtiğimiz aylarda Havelsan Genel Müdür Yardımcısı Yücel Bağrıaçık, Türkiye’nin kullandığı güvenlik ürünlerinin %97’sinin yabancılara ait olduğunu, bu durumun değiştirilemediği taktir de Türkiye’nin bir siber savaşta 1 dakikada her şeyini kaybedebileceğini söyledi.

Pwc’ın araştırmasına göre: “İnternet kullanıcılarının %80’i bir ürünü almadan önce araştırma yapıyor.” İnternet kullanıcılarının  %72’si, hakkında olumsuz yorum yapılan ürünleri/hizmetleri, satın almıyor. Bu veriler online itibarın ne kadar önemli olduğunu anlatıyor.

Markalarda durum nedir?

Chrysler, Vodafone, CNN, Starbucks, Lipton, çikolata üreticisi Mars birçok uluslararası firma sosyal medyada kriz yaşadılar. İtibar ve ekonomik zararlar gördüler. Küresel rekabette “itibarın yolu” Online itibarı yönetmekten geçiyor.

İnternet ortamında; bir marka, şirket veya kişi hakkında olumlu içeriğin artırılması kadar olumsuz içeriklerle mücadele edilmesi de ayrı bir zorunluluk haline geldi. İşte bu tür olumsuz içeriklerle mücadele yönteminin adı “çevrimiçi (online) itibar yönetimi” oldu.

Kurum olarak online itibarımızı korumak için neler yapmalıyız?

Web site adlarımızı mutlaka kendi üzerimize almalıyız:  Genellikle web site adlarını internet hizmetlerimizi aldığımız kurum veya bir kişiye aldırıyoruz. Bu da her türlü tehlikelere açıktır. Mutlaka web sitesi adımızı kurumun sahibi üzerinde olmalıdır.

(https://www.whois.com  dan kendi web site adınızı girdiğinizde “Registrant Name” kısmında kurumun sahibinin adı olmalıdır. ) Web site ile ilgili alan adı alınırken genelde “.com” alınıyor ancak “.net”, “.gen” gibi adlarda alınmalıdır.

Web site güvenliği: Web sitenizin mutlaka kodları güvenlik zafiyeti açısından taranmalıdır. Hackerler, sitedeki güvenlik açığından veri tabanına ulaşıp bilgilerinizi çalabilir, bozabilir, e-posta hesaplarınızı kullanarak milyonlarca istenmeyen e-posta gönderebilirler. Bu durum hem itibar kaybına yol açar hem de e-posta hesaplarınızın uluslararası kuruluşlar tarafından kara listeye alınarak, müşterilerinize e-posta gönderdiğinizde e-postalarınız müşterilerin e-posta istemcileri tarafından engellenebilir veya spam (istenmeyen posta) klasörüne düşer.

Çalışanlara verilen akıllı telefonlar: Çalışanlara verilen akıllı telefonlarla kişiler kendi sosyal hesaplarını da yönetebiliyorlar. Kendi hesaplarından kamu yetkililerine veya kurumlara suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunabilir. Bu noktada siber suçlar birimi, paylaşımın hangi telefonla bağlandığını bulabilir ve bu durumdan da kurum sorumludur.

Online varlığınızı çeşitlendirin:  Google ile kurum ve markanıza ait araştırmalarınızı yaptıktan sonra şunları yapınız: Twitter, Facebook, LinkedIn ve Google+ üzerinde web sitesi / şirket için resmi sayfalarınızı oluşturun.

Şirket / marka adı ile web sayfalarınızı optimize edin: Şirket ve markalarınıza ait olan web sayfalarınızı arama motorlarında görünecek şekilde düzenlediğinize emin olun.

Online ortamlarda hakkınızda ne konuşulduğunu izleyin: Kurum, marka, şirket yöneticisine ait Google’da aramalar yapın.  Etkili arama için şunları kullanın: Google Alerts, Tweet Alarm,  Hyper Alerts,  Social Mention,  Pin Alerts.

Olumsuz içeriklere karşı, öncelikle sakin olun:  Hukuki yol uzun süreceği için içeriği oluşturan kişiyle diyaloğa girerek sorunu çözme yoluna gidin. Olumsuz içeriklerin etkisini azaltmak için nazik ve samimi bloggerlarla iletişime geçin.

Not: Yukarıdaki yazı Kanal Ekonomi’de yayınlanan Dijital Ekonomi Programından yararlanarak hazırlanmıştır.

Kanal Ekonomi’de yayınlanan “Dijital Ekonomi” programının bu haftaki konuğu Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi II. Başkanı Av. Ceyda Akaydın’dı. Akaydın, online itibar yönetim konusunda çok sayıda eğitim vermiştir. Akaydın ile aşağıdaki konuları konuştuk:

  • Online marka nedir?
  • Sanal ortamda şirketin itibarı nasıl sarsılır?
  • Online marka yönetimini kim yapmalı?
  • Suç bireysel mi kurumsal mı?
  • Bilinçsiz sosyal medya kullanımı ve itibar.
  • Şirket itibarına kalkan oluşturma.
  • Online markanın diğer ayağı: Keyword
  • Markada unutulmaması gereken nokta: Online.
  • Alan adı nasıl alınır ve korunur?
  • Alan adı alınırken dikkat edilmesi gerekenler.
  • Alan adının basit kuralı: İlk gelen alır.
  • Siber savaşlar ülkeleri vuruyor.