Bir Sayfa Seçin

2_1Uzun yıllar, borsa değeri en yüksek şirketler, petrol şirketleriydi.  Son yıllarda, Google’un borsa değeri, petrol şirketlerinin borsa değerini geçti. Bu durum gösterdi ki yeni dünyanın en değerli ürünü “bilgi”dir. Yaşanan teknolojik ve bilgi devrimi sonucunda doğan yeni ekonomi modelinin adı da “Dijital Ekonomi”.
10 trilyon dolardan fazla bir ekonomik hacim.

Bugün dünya genelinde Birleşmiş Milletler tarafından 10 trilyon dolar olarak ifade edilen bir ekonomik hacim mevcut. Bu tutarın internet araçlarının kullanımı sonucunda oluştuğu kabul ediliyor.  Dijital ekonomiye geçiş kişisel bilgisayarların ortaya çıkışı, internetin gelişimi ve sosyal medyanın gelişimiyle oldu. Dijitalleşen dünya ile tüketici profili, tüketim alışkanlıkları, pazarlama şekilleri ve stratejileri de değişti.

Dijital ekonominin en önemli araçlarından olan Google ve Facebook’u Dijital Medya Uzmanı Yusuf Andiç ile Kanal Ekonomi’ye konuştuk, konuşmadan bazı bilgiler şunlardır. Bir web sitesi yaptırıyorsanız, dünyanın en güzel web sitesi olsa bile Google aramalarında bulamıyorsanız, kullanıcı gözünde çok fazla önemi yok.

Türkiye’de insanlar online veya offline ortamda ürün alacakları zaman %96 internetten araştırma yapıyorlar. Bu durum web sitelerinin Google’da ön sıralarda çıkmasının veya Google reklamcılığının önemini daha çok artırdı.   Google’da ön sırada çıkmak için kıyasıya bir rekabet başladı. Hal böyle olunca da hileli yöntemlere müracaat edenlerde oldukça fazla.  Google hileli yöntemleri hiç affetmiyor. Milyonlarca trafiği olan web site bir anda Google’dan atılıyor ve uzun süre Google’da görünmesine bile izin verilmiyor.

Google, mobil uyumlu olmayan web sitelerini cezalandırdı.

Geçen yıl Google, mobil uyumlu olmayan siteleri, cezalandırmaya başladı. Çünkü mobil kullanım %70’lere çıktı. Mutlaka web siteniz mobil uyumlu olması lazım. Bazı web tasarım firmaları, mobil uyumlu yaptık diye firmaları kandırıyorlar. Bir web sitenin Google uyumlu olup olmadığını, Google’a “Mobil Uyumluluk Testi – Google” yazarsanız, açılacak sayfaya web site adresinizi yazdığınızda web sitenizin mobile uyumluluğunu kontrol etmiş olursunuz.

2002 yılında Google’da sıralama için 2002 yılında algoritmada 20 tane şart varsa bugün 200’den fazla şart mevcuttur.

Google en önem verdiği konuların başında “kullanıcı deneyimi” geliyor.

Kullanıcı deneyimi, kullanıcının web sitesini kullanma, site açılış hızları ve oradaki memnuniyet oranlarını tespit edip, ona göre siteleri öne çıkarıyor. Örnek vermek gerekirse, Google’da “spor ayakkabısı” aradınız ve en üst sırada bir üniversitenin spor ayakkabılarıyla ilgili tezi karşınıza çıktı. Üniversite sitelerinden“.edu” uzantılı olanlar Google gözünde değerli olduğu için Google belki de o yüzden ön sırada çıkardı. Site, ayakkabı satmıyor ve siz geri döndünüz. Google bir dakika boyunca sizi takip ediyor. Sizinle ilgili sitede kalış süreniz, siteden ayrılış süreniz, hangi siteye yönlendiğiniz gibi birçok bilgiyi kayıt ediyor.  Bu durumu kaç kişinin yaptığını izleyerek, kullanıcı deneyim oranları yüksek olan siteleri daha öne çıkarıyor.

Kullanıcı deneyimleri gösteriyor ki, web sitesine yeni gelen ziyaretçiler, ortalama 8 saniye kalıyorlar ve ortalama dört tıklamada aradıklarını bulamıyorlarsa web sitelerini terk ediyorlar.

Kullanıcı deneyimine bir başka açıdan bakacak olursak, internet kullanıcıları zamanın  %81’i sosyal medyada ya da web sitelerinde geçiriyor ancak aramaya ayırdıkları zaman %19’dur.

Google’da ön sıralarda çıkmak için başka sitelerden link verilmesi halen daha önemli ancak link satın alırken çok dikkatli olmak gerekir. Örneğin: Google’da ön sırada yer almak isteyen bir vakıf üniversitesine uygunsuz olmayan birçok siteye otomatik link yerleştirmişler ve sosyal medyada üniversitenin başını biraz ağırttılar. Siz, siz olun Google optimizasyon yaptırırken, kurumları araştırın, aksi takdirde ciddi anlamda itibar kayıpları yaşayabilirsiniz.

Not:  Levent Karadağ ile Dijital Ekonomi 1. Bölüm: Program Konuğu: Dijital Medya Uzmanı Yusuf Andiç konuşmasının bir bölümünün derlemesini içermektedir. Programı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Programı izlemek için tıklayın.

1_229

Dijital Ekonomi Programından Ekrana Yansıyan Mesajlar:

  • Bilişim teknolojileri, şirketlerin yapısını değiştirdiği gibi ülkelerinde yapısını da değiştiriyor.
  • Web Sitesi kullanıcılar tarafından kolay erişilebilir ise kıymetlidir.
  • 2020’ye kadar arama/sosyal medya/video reklamcılığı her yıl ortalama %20 büyüyor.
  • Firmaların dijital pazarlama trenini kaçırmamaları gerekir.
  • Bilişim çalışmaları arttıkça medya dijitalleşmeye başladı.
  • Türkiye’de aktif 36 milyon kullanıcıdan %81 ‘i internette dolaşıyor, %19 ‘u arama yapıyor.
  • 2003 yılından sonra Google yasal olmayan yolla arama sırasını ön plana çıkaranları cezalandırmaya başladı.
  • Facebook reklamcılığı nedir? Ticarete ne kazandıracak?